San Marino putovanje utisci
Uncategorized

Rimini, Ravena, San Marino putovanje utisci

Tura Rimini-San Marino-Ravena mi je ostala kao jedno od omiljenih putovanja u sećanju još od maturske ekskurzije. Počnimo od mog omiljenog grada – San Marina.

San Marino putovanje utisci

San Marino utisci

Najstarija republika – ne zaboravite da ponesete pasoš kada idete u obilazak ove državice. Ono što je mene iznenadilo prvi put kad sam posetila San Marino bio je osećaj kao da je vreme stalo, kao da sam iz autobusa ušla u srednji vek u vreme bajki, vitezova i princeza. Diznilend, ali realan!

Ono što doprinosi utisku su male zanatske radnje sa staklom, keramičkim figuricama, poznatim italijanskim likerima (jedan od najčuvenijih je Limoncino), pa sve do okultnih radnjica sa vilama i tarot kartama.

Na instagramu sam vam napisala da sam moj prvi i za sad jedini špil kupila tamo, jer nažalost ovog puta nismo imale vremena za šoping.

Sele smo na jednu od terasa sa prelepim pogledom da uživamo u armosferi grada. Moram da napomenem da mi je San Marino bio lepši kad sam ga posetila zimi u novembru, jer deluje još romantičnije i misterioznije, ali to je moj subjektivni utisak.

Ravena

Zatim nas je put naveo u Ravenu, gde sam po drugi put posetila Danteov grob. Dante je navodno proteran iz Firence, jer se osim pisanja bavio i politikom – istorijska činjenica ili trik za privlačenje turista, procenite sami, uglavnom u italiji u svakom gradiću postoji po neka znamenitost.

Tipičan uspavani mali italijanski grad, a najbolje ga je opisala moja drugarica rečima – Šta reći za grad gde je najveselija atmosfera na grobu?!

Rimini

U Riminiju sam takodje bila drugi put, i tu je sasvim drugačija atmosfera nego van sezone. U septembru su doduše uglavnom ostali samo stariji ljudi, nema mnogo mesta za provod, ali možete da ugrabite po neki komad na rasprodaji, ili po neku izlozbu!

Obavezno sedite na picu i vino u starom gradu, ali izbegavajte vreme kad Italijani veceraju jer – lokalci imaju prednost u restoranima!

Generalno Italijani su jako ljubazni, cene su pristojne (skoro kao u Beogradu), svuda se oseća gostoprimstvo, ovaj narod zaista ume da uživa u životu i to se odražava u njihovom odnosu prema ljudima!

Kakva su vasa iskustva sa Italijom?

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *